Menu

Button nieuwsbrief2facebook1youtube

Asielhond Pekkie spoort vliegende herten op

Ianthe Terelle, studente Agro- en Biotechnologie met specialisatie Dierenzorg aan de Odisee hogeschool, adopteerde in 2012 asielhond Pekkie bij ons. Voor haar bacheloropleiding leidde ze Pekkie op tot een rasechte speurhond.

Waarnaar Pekkie dan op zoek gaat? Naar de larven van vliegende herten, een in Vlaanderen bedreigde keversoort. Deze verbergen zich doorgaans onder de grond of in stukken rottend hout, waardoor het spotten ervan erg moeilijk is voor wetenschappers. Met dit project bewees Ianthe dat het gebruik van speurhonden kan leiden tot de instandhouding van deze bijzondere kevers.

Hoe Ianthe Pekkie opleidde tot een ware Sherlock Holmes? Aan de hand van geurherkenning: in eerste instantie met koffie, later met levende larven van vliegende herten. Uit een opstelling van vijf confituurpotten (met ieder een andere geur) moest Pekkie de geur van de larve kunnen identificeren. Eens dat binnenshuis lukte, trokken ze de wijde en wilde natuur in, om daar de larven van deze geweide kevers op te sporen.

In 81% van de tests sloeg Pekkie erin de larven buiten op te sporen. Wetende dat Pekkie een gezelschapshond van bijna 9 jaar is, en de meeste speurhonden rond die leeftijd op pensioen gaan, zullen professionele begeleiders en hun getrainde viervoeters nog betere resultaten boeken.

Wij zijn blij dat Pekkie en baasje Ianthe carrière maken als een topspeurteam! Proficiat!

Onze partners

Dierenasiel Sint-Truiden

vzw Dierenvrienden Sint-Truiden
Bedrijvenstraat 5797
3800 Sint-Truiden
t : +32 (0)11 69 53 07
e : info@dierenasielsinttruiden.be

tsv

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour