HULP NODIG?

Meest gestelde vragen

Ik wil een hond adopteren

Wat leuk! Hier geven we een woordje uitleg over onze adoptieprocedure. 

Je kan ook alvast kennis maken met onze huidige bewoners. Maar vergeet niet: de uiteindelijk match maken onze medewerkers o.b.v. hun kennis en contact met de dieren. 

Interesse in een specifieke hond? Vul dan zeker de vragenlijst in zodat je gegevens meteen bij de juiste personen terecht komen. 

Ik wil een kat adopteren

Wat leuk! Hier geven we een woordje uitleg over onze adoptieprocedure. 

Je kan ook alvast kennis maken met onze huidige bewoners. Maar vergeet niet: de uiteindelijk match maken onze medewerkers o.b.v. hun kennis en contact met de dieren. 

Interesse in een specifieke hond? Vul dan zeker de vragenlijst in zodat je gegevens meteen bij de juiste personen terecht komen. 

Wat als er geen match is tussen mij en het dier waarin ik interesse toonde?

Het kan gebeuren dat we geen match zien tussen viervoeter en geïnteresseerde adoptant. Het kan ook gebeuren dat een andere goede match zich eerder kandidaat stelt.

Belangrijk is vooral dat de viervoeter zo weinig mogelijk stress ervaart. Daarom volgen we steevast onze procedure, die werd gebaseerd op ervaring en succesverhalen. 

We begrijpen dat dit teleurstellend kan zijn. Maar niet getreurd, er zijn heel wat andere dieren op zoek naar een forever home. We zien het liever anders, maar er komen steeds nieuwe dieren bij. Wie weet zit jouw perfecte gezinslid in een ander asiel?

Wat gebeurt er met dieren die geen match vinden?

De ene bewoner blijft al wat langer in ons asiel dan de ander. Hoewel we hen regelmatig in de kijker zetten op onze sociale media, is het voor iedereen geduldig wachten op de perfecte match.

Geen zorgen, geen enkel dier wordt aan de deur gezet. Wij euthanaseren geen dieren omdat ze langdurig in ons asiel verblijven. Elke hond en kat is welkom, bij ons of bij onze pleeggezinnen. 

Is het invullen van een vragenlijst bindend?

Wanneer je een vragenlijst invult en verstuurt, ben je nog niet gebonden aan een dier. Indien er een match is maar je geen interesse meer hebt, vragen we je wel om een seintje te geven zodat we jouw dossier kunnen sluiten. 

Kan ik vrij de dieren in het asiel bezoeken?

Hoewel we hun verblijf zo comfortabel mogelijk maken, is het asielleven een hele aanpassing voor de meeste viervoeters. Er is meer lawaai, veel geuren en andere dieren, nieuwe routines... 

We streven ernaar om stressvolle situaties te beperken. Daarom is het niet mogelijk om zonder afspraak of uitnodiging langs te komen in ons asiel. 

Jaarlijks organiseren we een opendeurdag. Op deze dag krijg je een blik achter de schermen en maak je (van op afstand) kennis met enkele huidige bewoners. Houd zeker onze sociale media in het oog voor meer informatie.

Waarom moet ik een formulier invullen om mij kandidaat te stellen?

Een adoptieproces is niet gemakkelijk, zeker wanneer we streven naar een gouden match. Om dit proces zo efficiënt en snel mogelijk te laten verlopen, verzamelen we zoveel mogelijk informatie digitaal. 

De formulieren geven ons een beeld van de adoptant, waardoor wij vervolgens de match met de viervoeter beter kunnen maken. 

Hier vind je het formulier voor de honden terug. 

Hier kan je terecht voor de katten. 

Hoe meld ik zwerfkatten?

We leggen je graag uit hoe ons asiel zich inzet voor zwerfkatten. Lees er alles over in dit nieuwsbericht

Heb je een hond, kat of ander dier gevonden?

Indien je een dier hebt gevonden, raden we aan om onmiddellijk contact op te nemen met de lokale politie (bel 101). Zij hebben de expertise en de juiste procedures om op een passende manier te handelen. Het contact met de lokale politie verloopt vlot, en zij zullen ervoor zorgen dat het dier bij het juiste asiel terechtkomt.

Wil je een dier in nood melden?

Als je getuige bent van een dier in nood, aarzel dan niet om onmiddellijk contact op te nemen met de lokale politie (bel 101). Dit geldt voor verschillende situaties, zoals het aantreffen van een zwerfdier, een gewond dier, of een dier dat hulp nodig heeft. De lokale politie beschikt over de nodige middelen en procedures om gepast te reageren en zal ervoor zorgen dat het dier naar het juiste asiel wordt gebracht. Jouw melding is cruciaal om snel hulp te bieden aan dieren die onze zorg nodig hebben.

Ben jij jouw hond of kat kwijt?

Het is cruciaal om onmiddellijk de lokale politie op de hoogte te stellen wanneer je huisdier vermist is. Zij kunnen helpen bij het verspreiden van informatie en hebben vaak contact met lokale dierenasielen. Daarnaast is het aan te raden alle asielen in de omgeving te verwittigen, zodat zij de beschrijving van je huisdier kunnen noteren en contact met je opnemen bij een overeenkomende vondst.

Sociale media zijn effectieve middelen om je vermiste huisdier te vinden. Plaats een duidelijke foto samen met essentiële informatie in lokale groepen en pagina's voor vermiste huisdieren. Het informeren van buren is ook belangrijk, aangezien zij mogelijk extra ogen hebben en informatie kunnen delen over recente waarnemingen van je huisdier.

Controleer de chip voor identificatie en neem contact op met de bijbehorende database om ervoor te zorgen dat je contactgegevens up-to-date zijn. Dit vergemakkelijkt een snelle hereniging.

Naast deze stappen kun je flyers in de buurt verspreiden, contact opnemen met lokale dierenartsen en overwegen een beloning aan te bieden om de betrokkenheid van de gemeenschap te vergroten. Snel handelen vergroot de kans op een succesvolle hereniging met je geliefde huisdier.

Benieuwd naar een dier waar je ooit contact mee had?

We begrijpen dat je nieuwsgierig bent naar de dieren waarmee je ooit in contact kwam, en we waarderen je betrokkenheid bij hun welzijn. Mensen vragen vaak naar de status van dieren die ze ooit hebben gezien, hetzij als voormalige eigenaars, potentiële adoptanten waar er geen match was, of zelfs mensen die het dier op onze website hebben opgemerkt.

Hoewel we niet altijd direct informatie hebben over hun huidige situatie, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers doen hun uiterste best om updates te verstrekken, en in sommige gevallen ontvangen we af en toe nieuws van zorgzame eigenaars.