Menu

Button nieuwsbrief2facebook1youtube

Vergeet-ze-nietjes

vergeet-ze-nietjes

Dinsdag 8 april, dierenasiel van Sint-Truiden.

Vzw Animal Life Support start een nieuw project op met de naam "Vergeet-ze-nietjes" met de bedoeling om zo veel mogelijk asieldieren een 1 minuut-filmpje te bezorgen. Dit als extra informatie, naast foto's en tekst, op de websites van asielen.


Een vrijwilligster van het asiel wacht ons op met een lijstje van te filmen honden.


Zij lijnt telkens één hond aan en we wandelen samen even weg van het kabaal van het asiel, waar elke hond wel graag mee op wandeling wil. We nemen de tijd om elke hond te laten snuffelen, plassen e.a. en zodra de hond zich wat ontspannen voelt, beginnen we te filmen. Met sommige honden verloopt dit erg vlot, voor andere is het wat moeilijker om zo snel vertrouwen te hebben, maar het lukt ons om degelijk materiaal in te blikken. Met het eindeloos geduld en de tomeloze energie van Jeannine en Mick, die notities neemt ivm elke hond, gaan we het lijstje af van de opgegeven honden.


Het is heerlijk om de honden te zien genieten van dit onverwachte uitje. Ze lopen door het gras, ruiken aan elke steen, hollen even de straat op en neer en kruipen op schoot... Maar er zijn ook honden die het moeilijker hebben met deze plotse relatieve vrijheid en niet weten wat hen overkomt. Reutjes en teefjes die het beste en grootste deel van hun leven in een kooi ontelbare pups hebben moeten "produceren" en voor wie die kooi hun wereld was, willen wel mee aan de lijn maar ze kennen het nog niet...
Met heel veel geduld en liefde worden ze echter gerust gesteld door Jeannine en Mick en langzaam maar zeker zien we ze één na één ontdooien.


Wat moeten deze arme honden het zwaar gehad hebben. Je leest in hun blikken een mix van onschuld en gelatenheid. We maken eerlijke filmpjes, we laten hen zien zoals ze nu zijn. Maar we zijn blij als we ook op relatief korte tijd de zachte evolutie kunnen vastleggen die zij al vertonen na een beetje  liefdevolle aandacht en stimulering.
Met de "Vergeet-ze-nietjes" filmpjes willen we graag meer aandacht vragen en opzoeken voor asieldieren.


Prachtige honden en katten die niet achter tralies zouden hoeven te zitten als dierenliefhebbers bewuster zouden omgaan met het leven dat er al is in plaats nog meer nieuwe levens te "bestellen" of te "kopen". Zoals het nu weer een mode is om een Australische Herder te kopen om dan een paar weken later te ontdekken dat zo'n hond eigenlijk wil lopen en werken en inderdaad niet de hele dag in een bench kan wachten tot baasje thuis komt...  En ook deze honden belanden dan met de stempel "onhandelbaar" in een asiel. Mensen die in en asiel werken, onder wie ook vele vrijwilligers, hebben het allemaal al gezien.


En zij zien ook dagelijks de moederhonden, de broedmachines, de uitgewoonde lichamen van honden wiens ziel nog een schijn is.
Iris, Sonja, Linde, Blacky, Sheila en Saartje zijn maar enkele namen van teefjes die nu toch nog een kans krijgen op een beetje levensgeluk. Het asiel doet zijn uiterste best om deze honden met zachtheid te socialiseren dankzij de zorg van eigen gedreven personeel en vrijwillige wandelaars. Prachtmensen die voor prachthonden door het vuur gaan.


De "Vergeet-ze-nietjes" zijn er en worden vergeten zo lang mensen alsmaar pups blijven kopen bij vaak dan nog onbetrouwbare fokkers. Vele van deze jonge honden komen heel ziek naar huis en kosten de baasjes een fortuin aan dierenartskosten. We hebben daarover al vele getuigenissen gehoord en gelezen.
De voor ons sterkste getuigenis komt van een moeder en dochter die we ontmoetten tijdens onze eerste VZN filmdag. Heel hun leven hebben ze altijd asielhonden geadopteerd. En toen wilde de dochter toch eens voor één keertje een Beagle pup die ze dan ook aankochtten bij een fokker. Hun Beagle was doodziek toen ze hem ophaalden (en veel geld betaalden). Maanden hebben ze medische kosten gehad en hebben ze zelfs gevreesd voor zijn leven. Bijna een jaar en veel zorgen en geld later kiezen zij er meer dan bewust voor om een Beagle maatje voor hun hond in het asiel te adopteren! We zagen de match tussen hun hond en een gewezen fokteefje gebeuren.

Twee slachtoffers van broodfok leven nu samen en beleven de tijd van hun leven. Spreek deze adoptanten niet meer over een hond "kopen", zij hebben er hun buik van vol. Ze zijn dol op hun honden en maken geen verschil. De ene hebben ze moeten redden van de dood toen hij als pup van bij de fokker kwam en de andere hebben ze een écht nieuw leven bezorgd, nadat het asiel zich gelukkig over haar had ontfermd toen de fokker haar afdankte na bewezen diensten.

 

Onze partners

Dierenasiel Sint-Truiden

vzw Dierenvrienden Sint-Truiden
Bedrijvenstraat 5797
3800 Sint-Truiden
t : +32 (0)11 69 53 07
e : info@dierenasielsinttruiden.be

tsv

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

inktpatronen